Jag kan bara inte låta bli att skriva om snatteri och stöld efter att Svenskhandel får medial tid i detta triviala ämne kan tyckas!

Väktarna/ ordningsvakter gör ett kanon jobb här.

När jag går in i en butik eller jag går i ett köpcentra så är det ingen ”sport” längre för mig att upptäcka amatör snattarna längre. Nu har Svenskhandel med Per Geijer i spetsen fått tid i TV i detta ämne igen, nu tillhör jag den falangen som tycker bra om Per och Svenskhandel men jag blir lite smått förbannad då jag vet att 5000 företag blivit drabbade i Panaxia härvan och att man inte fortsätter att följa upp detta.

Här snackar vi om en 1 miljard ifrån ett värdebolag.

Svenskhandel, ni får ursäkta mig men berätta om lösningarna istället för att bara höja priset på varan eller  kalla snatteriet för något annat, eller porta kunder som stjäl. Det är likadant som att byta namn på Bollmora centrum till Tyresö centrum. Det är samma sak ändå. Nu vet jag att det finns eldsjälar därute både inom butikerna och hos bevakningsbolagen som gör ett kanon jobb.

Vi vuxna i familjen har skapat detta problem att det har blivit acceptabelt på något sätt att barnen, tonåringen har åkt dit för snatteri, nedan följer några kategorier av personer som jag har varit med om i olika sammanhang, har dock inte varit med själv om alla gripanden men några, dock mina väktare på dom bolag jag varit med och drivit, läs själva mina vänner, detta är sant.
Nunna i sextio års åldern, en stor butik i södra Stockholm, butikschef ringer till mig och vill att jag stänger av väktaren, jag vägrar detta och vi tappar kunden till en oseriös konkurrent.

En civil polis grips på en systembolagsbutik i norra Stockholm, han tar stark sprit.

En uniformerad polis tar en ost, det blir extremt pinsamt då denna polis är ofta hos oss och fikar där jag vid detta tillfälle arbetar som vakt. Samma polis har jag nu många år efter detta träffat i olika sammanhang, vet ej om han känner igen mig dock, läser han detta så gör han det nog nu.

En mycket känd politiker snattar parfym, mycket nära stöld, jag frågar denna person varför och det hela handlar om spänning, vid detta tillfälle så var denna politiker inte känd. Nu handlar det inte om när Göran Persson äter lösviktsgodis.

Lärare ifrån en känd skola ifrån Östermalm, snattar kött. Skyller på dålig lön m.m.

Skådespelerska hon berättade att det handlade om spänning.

Ja, jag kan göra listan lång och skulle jag ringa bara ett samtal till en god vän som arbetar med detta nu så skulle han fortsätta att göra listan mycket längre och mera intressantare. Nu vill Per och Svenskhandel stoppa detta med att man skall kunna porta människor. Jag tror dock detta är mycket mer komplex än så. Vakterna griper och polisen hämtar, vi griper folk som är efterlysta osv, då pratar vi om en väktare som är civil och har handfängsel och batong……

Jag sa upp en kund som hade en butik. Han drog nämligen ut samtliga snattare vi gripit ut på lastkajen och ”spöade” på dessa ordentligt. Mina vakter ville ej vara med på detta och inte jag heller för den delen, jag blev utskälld i telefonen av kunden och han kallade mig för både det ena och det andra, det paradoxala i sammanhanget var att hans son blev en av Stockholmssödra förorters största tjuv.

Jag förstår butiksägarnas frustration i detta ämne, det är trist att detta finns och det är en självklarhet för mig att en notorisksnattare ska avvisas eller portas ifrån butiken men det görs redan på många ställen!

Att behöva betala för väktare som ska skydda varor och personal för dessa individer är helt fel det håller jag med om, men det finns sätt som kan vara till hjälp för att butiker och personal ska ha en bra arbetsmiljö att verka i. Det klassiska kommer nedan.

Adekvat utbildning i frågorna till alla i butiken, nu vet jag att det finns många som arbetar på detta men det kan göras bättre.

Teknik, ändra lagen omedelbart att butikerna kan få sätta upp kameror, dock en lag på att inte vilket ”skit” som helst får sättas upp.
Tänk på hur ni bygger butiken, tänk på när ni gör om i butiken att kameror och säkerhet hänger med.
Ta en funderare på varför ni har ett högt svinn, det finns ju en andledning varför över en miljard kronor i svinn kommer ifrån personalen.

Så som jag ser det så är det dom klassiska tre benen, Utbildning, teknik, väktare. Nu skriker alla att det har vi inte råd med och det förstår jag. Men det finns sätt som man kan göra på så att alla har råd med detta, jag ska dock inte gå in på detta här, nyfikna kan ju höra av sig till undertecknad. Nedan kommer lite text ifrån BRÅ, lite blandat smått och gott.

Dock så vill jag understryka att den ekonomiska brottsligheten måste få en match ifrån ekobrottsmyndigheten! Kom igen nu och ge denna myndigheten mera resurser.

Butiksstöld och snatteri.

En stöld är när man tar något som tillhör någon annan, för att man ska ha det själv eller ha annan nytta av det. Stöld i butik är inte ett specifikt brott i lagen utan kallas bara för stöld. Snatteri är en typ av stöld men det ses som mindre allvarligt och rör ofta mindre belopp.
Antalet anmälda butiksstölder har varierat under den senaste tioårsperioden, men trenden har varit nedåtgående de senaste tre åren, och antalet anmälda stölder ligger nu 2 procent högre än för tio år sedan. Antalet anmälda butiksstölder påverkas av butikers kontroller och policy för att anmäla brott.

De flesta stölder och snatterier upptäcks inte, vilket gör det svårt att utifrån statistiken avgöra butikstöldernas omfattning. Specialstudier av butikernas svinn visar att endast mellan fem och tio procent av det totala antalet butiksstölder upptäcks och anmäls till polisen. I Brås skolundersökning uppgav var femte niondeklassare att de hade snattat något under det senaste året. Dagligvaror som är dyra eller lätt åtkomliga — såsom godis, kosmetika, rakprodukter och batterier — är bland de mest attraktiva varorna att stjäla, enligt branschorganisationen Svensk Handel.
Vanligt bland tjejer
35 procent av de misstänkta för butiksstöld är kvinnor och 21 procent är ungdomar upp till och med 20 år (2012). I relation till sin andel av befolkningen är ungdomar, och i synnerhet flickor, överrepresenterade bland de misstänkta för butiksstöld.
Många brott klaras upp.
På grund av att butiksstöld är ett brott där man ofta griper någon på brottsplatsen, klarar polisen upp en jämförelsevis stor del av de anmälda brotten. År 2012 klarades 43 procent av de anmälda brotten upp genom att polisen kunde binda någon person till brottet.

Snatteri och stöld samma sak.

Snatteri är samma sak som stöld, men det kallas snatteri om det man stulit har ett mindre värde. Var gränsen går för snatteri varierar men det brukar handla om värden upp till 1 000 kronor. Försök till snatteri är inte straffbart i Sverige.
Värdegränsen på 1 000 kronor gäller dock inte om man till exempel plockar delar från en bil eller en cykel. Det räknas som stöld. Det är också stöld om man tar saker från en person som inte kan skydda sig eller om man tar saker ur någon väska. Då spelar det ingen roll om det är saker som har ett mindre värde.

Straffregister

Det vanligaste straffet för snatteri är penningböter. Det innebär också att man blir bokförd i polisens belastningsregister. Där ligger belastningen registrerad under fem års tid. Det kan betyda att man har svårt att få vissa typer av arbeten.

Lite annat än Panaxia härvan……..

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.