Björn Eriksson kommer göra nytta för säkerhetsbranschen, polisens roll gentemot privata säkerhetsaktörer.

Hej på er, lite annat än Panaxia härvor. Var på pressklubben på Vasagatan igår kväll då Tryggare Sverige hade höstens första debattkväll. Det skulle handla om bevakningens framtid. Vilken roll kommer de få i samband med den nya polisorganisationen? Det var temat för höstens första debattkväll.

Vi kan alla vara överens om att vi vill ha ett tryggt och säkert samhälle – men åsikterna om hur vi når dit är många. Det finns en rad aktörer som på olika sätt arbetar för ett tryggare samhälle – myndigheter, privata företag, ideella organisationer m.fl.

En viktig aktör i det trygghetsskapande arbetet är säkerhetsföretagen – men vilken roll har de i förhållande till polisen? Vilka befogenheter har de? Kan säkerhetsföretagen ta över vissa polisiära arbetsuppgifter och bidra till ett tryggare samhälle?

Hur kommer den nya polisorganisationen med en nationell myndighet påverka rollerna och ett eventuellt samarbete? Vad händer med den lokala förankringen?

För mig är det solklart, är en människa otrygg och en normal fungerande hjärna så vill den ha först och främst ha mat och värme samt trygghet.

Det spelar ingen roll hur mycket alla ”gaggar” hit och dit vi kommer ändå få en teknik utvecklingen som drar oss vidare in i 2000 talets mitt och den kommer att släpa oss bevakningsgrabbar dit också vare sig vi vill eller inte.

En gammal kollega till mig påminde mig om när polisen inte hade mail adresser utan då vi fick använda deras Hotmail adresser. Bevakningsbranschen kommer att få en tydligare roll.

Vissa områden inom polisen har alltid varit tvåa i utvecklingen och så kommer det alltid att vara, säkerhetsbranschen måste vara innovativ och komma med ständigt nya idéer om hur man kan lösa olika saker för att invånarna i Sverige ska känna sig tryggare.

Tack till Tryggare Sverige för en intressant kväll på pressklubben.

 

 

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.