Ryssarna kommer aldrig att släppa Krim och dess halv ö, ett demokratiskt val och en revolution? Vad händer sedan?

Hej mina vänner, Putin och ryssarna kommer aldrig att släppa detta. Det var som om Ukrainska upprorsmännen la upp bollen på straffpunkten för detta.

Nu säger Putin att VI ryssar inte kommer att lägga oss i Ukrainska intressen, det är ju hur tydligt som helst, i skrivandes stund så intar man flygplatsen, pratade med en god vän om detta igår och det är inte bara detta, vi har Japan och Kina också. Japan signalerar upp att denna konflikt länderna emellan kan likställas med det som blossades upp emellan England och Tyskland. Är det så illa, då ska vi nog inte bara nöja oss med att höja på ögonbrynen. Carl Bildt befann sig i Tokyo igår.

Åter till homofoben Putin och vad han kan ställa till med. Lite historik om Ukraina, Ukraina och dess människor och urbefolkningen på Krim ön har alltid varit ett problem för Moskvas politik toppar. Man tömmer Krim ön på dess befolkning och sätter dit ryssar, precis som man gjort med balt länderna, Estland, Lettland och Litauen. Språket enar det vet alla. Ryssarna är majoritet nu, så är det.

När Boris, lämnade Krim till Ukrainska folket så visste han kanske inte vad han gjorde eller så visste han mycket väl om vad konsekvenserna skulle bli. Redan när gamla sovjetunionen föll så var unionen och Ukrainska folket de första att se till göra ett enat folk och se till att det skulle bli ett val.

Reaktorolyckan i Tjernobyl 1986 bidrog till att opposition mot kommuniststyret växte fram i Ukraina. När Sovjetunionen föll samman 1991 utropades självständighet. En tid med bittra politiska stridigheter och djup ekonomisk kris följde. Vid millennieskiftet började ekonomin växa men politiken gick mot mer auktoritärt styre. Mönstret bröts med den så kallade orangea revolutionen 2004, då omfattande folkliga protester tvingade fram ett omval. Men den politiska turbulensen fortsatte, med bittra motsättningar mellan tre huvudaktörer: Julia Tymosjenko, Viktor Jusjtjenko och Viktor Janukovytj.

Nu behöver Ukraina ekonomiskt, bistånd. Det som ”kladdar” till det hela är att senaste makten har demokratiskt valts, man måste följa demokratiens anda. Men hur mycket ”kladdar” då inte Moskva toppar i. Man kan inte fortsätta välja för att sedan veckan efter gå ut på frihetstorget och bränna däck. Nu kanske ni tycker att jag raljerar men faktum kvarstår att så är fallet. Nu har ju skurken tömt kassan för Ukrainska folket för att sedan dra till Ryssland. Nu är det ingen ny Snowden vi pratar om så vi får se hur länge denna man får stanna.

Vi höras!

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.