Glad påsk – det säger man inte på långfredagen utan när Jesus återuppstår. När jag växte upp var denna fredag lång och tråkig.

När jag växte upp så var långfredagen trist och tråkig. Nu är denna tid annorlunda för mig, jag förstår att det är den kristnas största högtid, det förstår jag nu när jag kan historien om Jesus och vad som hände han och lärjungarna.

Allt hände här och våra värderingar och lagar och paragrafer kommer härifrån. Nu ser vårt kära Sverige lite annorlunda ut år 2014 – istället för 1972 då jag var sex år och väldigt vetgirig om vad som hände på påsken. Jag har på senare tid varit i Stockholms förorter och träffat människor ifrån världens alla hörn.

Vissa av dessa firar påsk men dom allra flesta gör det inte. Dom har andra högtidsdagar, när jag ställer frågor om varför dom firar sina högtisdagar så kan dom förklara för mig om varför dom firar deras högtidsdagar.

När jag arbetade som planerare på ett företag som hade flera tusentals människor så roade jag mig alltid med att ställa frågor till dom anställda varför dom skulle få mer betalt på Kristi himmelsfärds dag. Denna dag är i vår kalender väldigt röd. Ingen förstod varför dom fick mer betalt just denna dag då dom arbetade som vakt.

Kristi himmelsfärdsdag i maj är en typisk dag då inte folk förstår varför man är ledig och dom som arbetar får bättre betalt. Men när det gäller och ha kontroll på röda dagar i vår kalender så är väktare en yrkeskategori som har koll på detta. Men varför det är så har dom flesta ingen kontroll alls.

När jag växte upp så var allt stängt, jag skulle vara finklädd men jag skulle inte gå ut. Jag skulle inte leka. Allt var liksom dött. Vi åt knappt något men vi var finklädda. Det var som i en Steven Spielberg film eller en svart och vit klassisk svensk långfilm.

Sedan ändrades detta ganska snabbt och långfredagen så började allt ha öppet och mat och sprit flödade på borden igen. Nu för tiden så förknippar jag påsken med mycket fotboll. Jag har tid att se mycket fotboll.

Nu tror jag att Jesus hade föredragit 1972 och då jag var sex år och allt var stilla, denna tid är och kommer ifrån då Jesus fick korsförhöras och golgatan samt upp spikad på korset tillsammans med två rövare.

Jag dömer ingen om man äter gott och dricker på långfredagen. Jag välkomnar dom flesta religioner även fast jag kallar mig själv för kristen. Ha en skön och trevlig påsk mina vänner.

Dela på
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.