Påskafton – En dag då trollen och påskkäringarna skulle försvinna. Glad påsk mina vänner!

Den liturgiska ljussymboliken i kyrkorna har en motsvarighet i den folkliga seden att tända påskeldar.  Annars händer inget speciellt på denna dag, om man försöker att söka så hittar man säkert något, men ur den kristna traditionen hittar man inget speciellt. Nedan följer lite.

Den seden har huvudsakligen en västsvensk utbredning och det äldsta belägget är från Stora Lundby i Västergötland 1736. Eldarna skulle skrämma bort påskkäringarna enligt en tradition. Enligt en annan tradition hade de framför allt en förebyggande och skyddande funktion för boskapen.

Ytterligare en tradition denna dag var påskskjutningen, även den med funktionen att driva bort påskkäringarna. Det är en sed som enligt Ebbe Schön (i ”Folktro från förr”) kan härröra från en tid då man ännu inte kände till krutet. Från Örs socken i Dalsland omtalas enligt samma källa: ”Påskafton, samtidigt med eldning och skjutning, blåstes i lurar och horn nästan hela natten tills solen gick upp för att hålla trollen borta. Efter soluppgången hade dessa ingen makt, troddes det.”

Sist upp ur sängen den här dagen kallades för ”stumpen”.

Däremot  så händer det saker imorgon på påskdagen. Jag tror att vi kan få denna helg hur spännande som helst om vi bara vill. Den innehåller alla ingredienser för att skapa en schysst serie som håller varje kväll denna helg. Enkelt – den handlar om livet. Livet som vi lever, svek samt intriger och girighet men också kärlek och lycka naturligtvis.

Det finns inget land och stad som kan ta denna helg som sin egna, det vore oklokt och fullständigt galet att ens försöka. Visst red Jesus in i Jerusalem på Palmsöndagen och det var där cirkusen startade. Men sedan spreds detta budskap världen över, att Sydamerika skulle påtvingas detta budskap och sedan förbli katolskt vem kunde ana eller tro det då? Självklart dom som spred budskapet naturligtvis. Ingen vet om det skulle ha blivit bättre om dessa Indianer hade fått utvecklas själva – det blir bara rörigt i min skalle då jag funderar på detta. Så jag lämnar över detta till er som läser.

Det jag vet däremot att denna afton har utvecklats till ett skjutande och ätande samt drickande som överträffar ibland både jul och nyår.

Ha en skön påskafton.

 

 

Dela på
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.