Kameror är ett bra hjälpmedel i förebyggande syfte samt att klara upp brott – ett bra exempel på detta är ministermordet på Anna Lind

Mina vänner idag skriver tidningen Metro om att inte kamerorna på Stureplan och Medborgarplatsen inte har hjälpt till något. Låt mig återkoppla några större saker där kameror hjälpt till. Bombmannen Drottninggatan, bombmännen i Londons tunnelbana. Nu är det så också att dom flesta brotten minskar och det gäller misshandel och person rån också. Jag skulle också vilja veta vem och vilka som satt upp kamerorna på Stureplan samt Medborgarplatsen – vilka poliser som utrett brott som också vetat om att kameror sitter DÄR. Hur ser skyltningen ut DÄR så att allmänhet vet att det filmas. Hur såg brottsligheten ut 2010 – 2012? Det är ifrån 2012 och framåt som kamerorna suttit där. Finns många frågetecken att utreda. Min erfarenhet talar för att kameror hjälper. Jag har varit med sedan 1986 och hade kameror funnits som i London hade vi säkert tagit Palmes mördare också.

Anna Lindhs mördare fast och det med hjälp av bilderna ifrån en kamera uppsatt i en butik på NK.

Mindre än en timme efter mordet utsågs kriminalkommissarie Christer Nilsson vid länskriminalens våldssektion till förundersökningsledare. Polisens ledningscentral fick nästan omgående ta emot tips från allmänheten. Polisen beslöt att inte spärra av tunnelbanan eftersom det skulle ha skapat kaos att stänga ned buss och tunnelbana under rusningstid. Vittnesförhören inleddes samma kväll, bland annat förhördes många vittnen från NK. Polisens kriminaltekniker undersökte butikslokalen efter spår från mördaren.

Inne på varuhuset NK hade övervakningskamerorna spelat in en man som stämde överens med vittnenas beskrivning av gärningsmannen: en yngre spenslig man klädd i keps, grå munkjacka och gröna byxor som med bestämda steg vandrade runt i varuhuset utan att egentligen stanna och titta på något i dess butiker.

Bilderna på NK-mannen lades in i polisens sekretessbelagda interna register Akutinfo den 12 september då man hoppades att någon polis i landet skulle känna igen mannen så att man på så vis skulle kunna identifiera honom. På morgonen den 13 september publicerade både kvällstidningarna bilden.

Den kriminaltekniska undersökningen av den marinblå kepsen som hade hittats i Salén-huset visade att på kepsen fanns 150 små mockafibrer från den jacka som Anna Lindh burit. Kepsen kom alltså från brottsplatsen.

Den 14 september fick polisen in ett tips om att mannen på NK var i 25-årsåldern, hette Mikael, kom från Jugoslavien och hade tidigare bott på Gröndalsvägen i Hovsjö utanför Södertälje. Samma dag fick polisen in tips om att NK-mannen liknade en psykiskt sjuk 25-åring i Tullinge från Jugoslavien som hette Mikael. Enligt tipsaren hade denne Mikael både klippt håret och bränt sina kläder samma dag som Anna Lindh mördades. Det första tipset ledde till att polisen började leta i sina register efter en Mikael som hade bott på denna adress i Hovsjö. Det visade sig att Mijailović hade bott där och att han nu bodde i Tullinge.

Tipsen kom in via kameror ett annat känt program mina vänner är efterlyst – där finns bilder. Dessa bilder är inte tagna med en engångskamera gul variant som man köper på kiosken. Kameror hjälper till, tro mig.

Vi höras!

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.