Var på Gotland och var på dop. Underbart att vara på ön igen – men denna gång så grep något fast i mig.

Hej mina vänner och hoppas att ni har en skön fortsatt bra semester eller ledighet, otroligt att värmen puttrar på. Var på Gotland med min sambo, i min ålder kan jag bara inte säga tjej eller flickvän. Det låter fånigt men jag är lycklig och vi passar bra ihop med humor och allt. Just denna vistelse på Gotland var hennes förtjänst och vi hälsade på hennes kamrater och och släktingar på denna magiska ö. Det var hon som lotsade mig runt och förra gången jag var på ön så var det en god vän till mig som är född och uppväxt på ön som lotsade mig runt.

Deras historier är olika men ändå lika, det som sammanstrålar deras historier är att det är så annorlunda på Gotland och ön med dess omnejd. Vi har bott på sköna vandrar hem där hönsen har kommit in i matsalen då vi ätit frukost. Det är som om allt går långsammare och då menar jag allt. Har haft en farbroder som kommer ifrån Boden,  han var så långsam i talet att läpparna och tungan på mig såg ut som öken innan jag som liten grabb skulle replikera på hans frågor. På Gotland är det liksom ok att allt går långsamt. Men för Gotlands fortlevnad så måste det komma nytt blod till ön, jag träffade just genom min sambo två sådana grabbar, dessa behövs nu då ön går i björn vila. För det gör ön, den dör tydligen efter medeltidsveckan. Dessa personer kan driva på ön i rätt riktning.

Hur som helst så kom vi fram till dopet och alla ”GOA” släktingar.  Det var popsångare – konstnärer m.m. Vi kom ifrån alla världens hörn, Indien, Sverige, Grekland. Det som var gemensamt i värmen var långsamheten samt kärlekens kommunikation, den var tydlig. Det kanske inte sas så mycket men jag kunde känna och lukta och smaka på allt som var där. Gotland var i sitt essé då vi var där. Så var det också i GOA Indien för 25 år sedan man visste inte om man var hemma hos någon eller på vandrarhem. Alla var då väldigt gäst vänliga. Nu träffade jag en stjärna som har sitt ursprung ifrån norra Indien samt en svensk musiker ifrån Stockholm som har en Grekisk far som är mer Stockholmare än dom flesta.

Ön är ur ett militärhistoriskt perspektiv viktig och är viktig för  balt länderna – Estland, Lettland, Litauen. Mina vänner det som händer och har hänt i Ukraina är och kommer att påverka Sverige framgent. Gotland var bra rustat militärt, likväl en klar och ståtligt skepp så som ett hangarfartyg. Nu mera som en jolle i vattnet. Detta måste ändras på nu och inte sedan. Gotland finns i Östersjön och är en mycket viktig strategisk militär punkt både för angripare och försvarare. Det blev så klart och tydligt denna gång nu när jag var där. Putin och gasledningar m.m. oroar just mer nu än sammanflätar.

Vi bor och lever och verkar i Sverige 2014, kan inte bli bättre. Faran lurar runt hörnet, så är det bara och vi bör vara rädda om detta.

Dopet var bäst och så ska det vara. Ha en fortsatt trevlig sommar mina vänner.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.