Terror har alltid funnits och kommer alltid finnas. Hotet ifrån öst kommer också öka.

Hej mina vänner, detta har jag bloggat om och kommer att gör framgent. Text tagen också ifrån Wolfgan Aftonbladet.

Säpo har de senaste åren avvärjt två terrorattentat i Sverige.

Militanta islamister låg bakom planeringen som befann sig i ”ett långt framskridet” skede när säkerhetspolisen stoppade dem.

– Vi har tidigare valt att inte berätta om de avvärjda attentaten, säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo.

När självmordsbombaren Taimour Abdulwahab utlöste en bomb i centrala Stockholm i december 2010 kom det som en chock. Säpo hade inte haft någon spaning på honom. Eftersom svenskirakiern varit bosatt i England strax innan han reste till Stockholm för att genomföra sitt attentat gick han under radarn. Se tidigare blogg om Anna Lindh också.

Sverige är en måltavla

I motsats till vad många svenskar kanske tror så är Sverige en måltavla.

– Hotbilden mot Sverige är till och med högre än mot vissa andra länder i Europa. Vi finns med bland de mest utpekade.

Sveriges militära engagemang i muslimska länder som Afghanistan är ett skäl. Ett annat är Lars Vilks tecknade rondellhund som varit svår att tvätta bort i radikala islamisters medvetande.

Kassman vill inte gå närmare in på vilka de tänkta målen var i de två fallen eller hur stora förlusterna i människoliv kunde ha blivit.

– Vi pratar om terrordåd. Bara det gör det allvarligt.

Vill inte oroa allmänheten

Skälet till att man inte tidigare berättat om händelserna är att man inte i onödan vill oroa allmänheten.

– Målet med vårt arbete är att undvika att något händer, berättar Kassman. Vi har inga egentliga skäl att göra det publikt. Vi vill inte skapa oro i onödan.

Det var innan polisen i Norge gick ut offentligt i juli och varnade för att ett terrordåd i Norge kunde vara omedelbart förestående.

– Vi har haft lägen med konkreta terrorplaner där vi kunnat göra samma sak men valt att inte gå ut offentligt. Men det är definitivt ett alternativ även om man inte kan göra det för ofta.

Största hotet: Våldsbejakande islamister

Dagens största terrorhot mot Sverige bedömer Säpo kommer från våldsbejakande islamister. Största oroshärden är de svenska medborgare, ofta med invandrarbakgrund, som reser ner till Syrien och andra krishärdar för att slåss på jihadisternas sida. När de återvänder är det ofta traumatiserade och ytterligare radikaliserade.

Signalspaning mot återvändare från krishärdar

Säpo använder frivilliga samtal för uppföljning av återvändare. Men i vissa fall även signalspaning eller andra tvångsmedel som beslutas i samarbete med åklagare.

Officiellt säger Säpo att ett 80-tal individer rest till Syrien men i verkligheten är det betydligt fler.

– Det finns ett mörkertal vilket givetvis gör vårt arbete mer komplicerat. Vi är beroende av tips från anhöriga och allmänheten.

”Mycket fokus på IS”

I fallet med de två avvärjda attentatet var det inte ”resande” som låg bakom planeringen.

– Det visar vikten av att arbeta på många olika fronter samtidigt. Fokus hos oss och många andra länders säkerhetstjänster ligger just nu mycket på IS och resandeproblematiken. Men inte bara där.

Säpo och andra länders säkerhetstjänster har en längre tid varnat för resande som återvänder och genomför terrordåd. Än så länge finns det bara ett sånt känt attentat i Europa. Överdriver ni inte hotet?

– Det stämmer att vi ännu bara sett ett attentat. Tittar man historiskt hade vi många planerade attentat av återvändare från Afghanistan/Pakistan. Ännu har vi inte haft samma problem från Syrien. Men det är många fler som reser till Syrien och det gör läget mer komplicerat och svårbedömt.

”Är det något de missat?”

Hotet de resande islamisterna utgör har fått säkerhetspoliser runtom i Europa att intensifiera sitt samarbete. Man utbyter information men det händer också att man bildar arbetsgrupper där säkerhetspoliser från flera olika länder ingår och arbetar tillsammans.

– Sverige har nog aldrig haft en bättre beredskap, säger Anders Kassman.

Men i nästa andetag medger  Kassman dagligen ställer sig frågan om det verkligen har koll. Är det något de missat? Text också tagen ifrån Wolfgan Aftonbladet.

Vi höras!

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.