Det är inte Norrmän som är i våra vatten och fiskar.

Hej mina vänner, när jag gjorde militärtjänsten så spanade vi mestadels av tiden. Spaningen var i syfte på att se och dokumentera ubåtar. Detta var 80 talet. Nu kommer dessa minnen tillbaka. Det känns som igår.

ubåtsjakt

Det är bara en månad sedan som två ryska stridsflygplan kränkte svenskt luftrum söder om Öland. Dessutom har ett antal andra incidenter där Ryssland uppträtt klart aggressivt inträffar i internationellt luftrum.

För mig är det självklart att det är Ryssarna – förstår dock inte varför dom vågar…….

Klart att dessa vill skrämma oss så att vi inte ska gå med i Nato – men både Finland och Sverige har skrivit på så att Nato kan släppas in på våra vatten och luftrum.

Chansen finns att det är Nato också. Dock minimal. Men under 80 talet så sägs det att USA också var här.

En rysk u-båt i Whiskyklassen med beteckningen U-137 gick på grund i Karlskrona skärgård. Stora delar av u-båten befann sig över vattenytan vilket fick världspressen att frossa i rubriker som ”Whisky on the rocks”. Detta var 1981.

Sedan Berlinmuren fall 1989 och Sovjetunionens upplösning så har inga kända kränkningar inträffat. Sverige har under tiden rustat ner sitt kustförsvar i linje med övriga neddragningar inom försvaret.

Det är uppenbart att vi i dag lever i en nygammal verklighet där ett nytt kallt krig är under uppsegling mellan Ryssland och västvärlden. Ryssland rustar upp kraftigt på alla områden.

Vi höras

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.