Kartläggningen är historisk. Finansinspektionen har aldrig tidigare genomfört en sådan omfattande utredning på området.

Nu är granskningen igång och skälet till det är enkelt. Penningtvätt är ett växande problem runt om i världen och blir allt mer uppmärksammat. Sverige är inget undantag.

Årligen tvättas cirka 100 miljarder kronor här, enligt uppgifter som FI redovisar. Det vill säga pengar från kriminella som förtjänats på ett olagligt sätt slussas mellan konton på ett sådant sätt att de tycks vara hederligt intjänade.

FI:s granskning inkluderar även finansiering av terrorism.

– När det gäller terroristfinansiering brukar man tala om någon miljon per år här i Sverige. Man ska inte lura sig och tro att det är mindre viktigt bara för att det är en mindre siffra jämfört med penningtvätt. Konsekvenserna av en terrorhandling är ofta enorm, säger Liselott Alström, jurist på FI:s enhet för penningtvätt och fortsätter:

– Därför är det viktigt att svenska banker har bra rutiner för att upptäcka och identifiera just detta. De har ett ansvar här.

Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp är expert på terrorism vid Försvarshögskolan. Han tycker det finns skäl att ifrågasätta om Handelsbanken SHB A +0,86%Handelsbanken A – SHB A+0,86%+3,00 SEK352,50 SEKi år: +11,55%chartOMX Large Cap 16:55 onsdag, 5 novemberLägg till i min listaMer infoRelaterade artiklarPenningtvätt och terrorism utreds i svenska storbankerRekordlåg ränta – så pressar du boräntanSHB höjer riktkursen för Indutrade, Nordea NDA SEK +1,03%Nordea Bank – NDA SEK+1,03%+0,95 SEK93,30 SEKi år: +7,67%chartOMX Large Cap 16:55 onsdag, 5 novemberLägg till i min listaMer infoRelaterade artiklarSmåbutikerna är ett stort svart hål för penningtvättPenningtvätt och terrorism utreds i svenska storbankerStora utmaningar väntar nygammal Nordeachef, Swedbank SWED A +0,41%Swedbank A – SWED A+0,41%+0,80 SEK193,60 SEKi år: +6,96%chartOMX Large Cap 16:56 onsdag, 5 novemberLägg till i min listaMer infoRelaterade artiklar”Vi får en ’mellanmjölkspolitik'”Tjänstesektorn går starktDetta händer onsdag 5 november och SEB SEB A +0,48%SEB A – SEB A+0,48%+0,45 SEK94,20 SEKi år: +11,08%chartOMX Large Cap 16:56 onsdag, 5 novemberLägg till i min listaMer infoRelaterade artiklarPenningtvätt och terrorism utreds i svenska storbankerSEB: Sänk räntan på flyttskattenRekordlåg ränta – så pressar du boräntan verkligen har satt sig in hur de kriminella nätverken opererar när det gäller terrorfinansiering.

– Det finns en klar förbättringspotential. Det gäller för bankerna att följa med internationellt vad som gäller när det kommer till nya tekniker kring penningöverföring. Bankerna har tyvärr inte prioriterat detta tillräckligt. Min poäng är att man med små medel skulle kunna skapa sig en god lägesbild och hitta eventuella misstänka fall, säger Magnus Ranstorp.

I bankpalatsen runt Kungsträdgården och i Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg blir det nervöst när Finansinspektionens granskning kommer på tal, uppger källor med god i insyn.

Utåt sett välkomnar bankerna granskningen. Men bakom stängda dörrar finns en oro för vad tillsynsmyndigheten ska hitta på märkliga konton.

Dåliga rutiner kring penningtvätt har tidigare satt krokben för svenska banker. Det var bara ett drygt år sedan år som Nordea, med vd Christian Clausen, fick svidande kritik från FI. Det resulterade i en anmärkning och böter på 30 miljoner kronor.

Utåt sett välkomnar bankerna granskningen. Men bakom stängda dörrar finns
en oro för vad tillsyns- myndigheten ska hitta på märkliga konton.

Den gången handlade det om bankens hantering av miljonrullningen runt Telia Soneras TLSN +1,87%TeliaSonera – TLSN+1,87%+0,95 SEK51,80 SEKi år: -3,27%chartOMX Large Cap 16:56 onsdag, 5 novemberLägg till i min listaMer infoRelaterade artiklarFibermonopol utan nytta för oss konsumenterTelia minskade vinsten– åska sänkte marginalen”Risken är att kunderna glöms bort” affärer med den ökända regimen i Uzbekistan. Enligt FI hade Nordea missat de nödvändiga kontroller som krävs när en person, som var kopplad till företaget Takilant, hade öppnat konto i Nordea och fört över 200 miljoner kronor dit.

Den nya utredningen har inget med Nordeaärendet att göra, meddelar FI. Det handlar om en fristående granskning med ett särskilt fokus på ett antal utvalda grupper – det som kallas särskilt riskfyllda kundtyper.

Ett exempel är personer bosatta utomlands med höga funktioner i landet, exempelvis domare och regeringstjänstemän. I den gruppen finns en dokumenterad risk för korruption, enligt Liselott Alström.

En annan kundkategori som definieras som riskfylld är private banking-kunder. Det vill säga särskilt förmögna personer som ofta har stora tillgångar på konton utomlands och som är vana vid att bli behandlade varsamt.

– Det vi tittar på är om bankerna agerar på ett korrekt sätt mot kunderna. Det finns en risk att man ställer mindre krav på de här kundgrupperna för att de är välkända och har mycket kapital på banken. Det gäller att göra en tillräckligt omfattande analys och ta in nödvändig information, säger Liselott Alström som inte sticker under stol med att det är ett omfattande material man nu går igenom.

– Vi har aldrig gjort en sådan här stor granskning med flera tusen sidor i varje utredning kring respektive bank. Vi har kommit mer än halvvägs. Vi räknar med att vara klara någon gång i vår.

Finansinspektionens kontor i Stockholm.

För Nordea är det den tredje granskningen kring penningtvätt på fyra år. I juni 2010 fick man kritik för bristande rutiner och rapportering. I april 2013 var det dags igen. Då fick man tuffare kritik, den här gången, som sagt, i form av anmärkning och böter på 30 miljoner.

Nu återstår det att se om det blir en tredje tillsägelse och vad påföljden i så fall blir. På banken försäkrar man att frågan har högsta prioritet.

– Nordea tar sitt ansvar i dessa frågor genom att ständigt se över och utveckla sina rutiner. Självklart anser vi det viktigt att berörda myndigheter också prioriterar dessa frågor och Nordea har därför en kontinuerlig och transparent dialog med Finansinspektionen, säger Petter Brunnberg, presschef på Nordea.mm

Vi höras!