Rubeln faller fritt och det kommer att få konsekvenser. Hela skandinavien kommer känna av detta.

Rubeln störtdyker – och får hela Rysslands ekonomi att svaja. Det är klart att Putin känner av det börjar sätta press honom själv också. Men är det bra om han skulle avgå? Ryssland är i en ekonomisk kris som förvärras och blir allt djupare. Priser på mat höjs och 47 Rubel på en dollar.

Bakom det kraftiga fallet ligger västländernas sanktioner och det mycket låga oljepriset. BNP måste ju halverats om inte mer än halverats.

Den svaga valutan är ett hårt slag mot ryssarna. Inflationen ökar, och särskilt priserna i matbutikerna skenar. Många överger rubeln till förmån för dollarn eller euro.

På torsdag ska Putin hålla och jag undrar vad för grodor som ska komma fram nu – han kan inte erkänna att Rysslandsekonomi har missköts innan Ukraina krisen.

Visst har det varit stabilt under 15 år. Men det som sägs nu är att tillväxten helt stannat upp och så kommer det förbli flera år framåt. Putins makalösa populäritet lär minska nu.

Rysshatarna gnuggar sina händer nu och det är inte heller bra, kan det vara så att valutaspekulanter satt igång detta helvete för Ryssland, blev dessa för starka militärt så USA och väst var tvungna att straffa dom?

Jag kommer också ihåg då Ryssfonderna var jätte poppis hos våra finans kvarter. Nu om ni har några så stå kvar det är försent att sälja nu. Behåll stackarna i 10 år till – för det kommer en vändning, frågan är bara när?

Om det var valutaspekulanter som drog igång detta så är det en makt som är större än bombernas fall. Det ska bli intressant imorgon och höra vad han ska säga i sitt tal.

putin Skål då.

Vi höras!

 

 

 

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.