Pablo Escobar knarklangaren som mördade och mutade men i vissa ögon var Robin Hood.

Hej mina vänner.

pabloDenna man föddes i en småstad nära Medellin året var 1949 och när han födes och växte upp så var Colombia ett mycket fattigt land. Han skulle sedermera kunna titulera sig världens sjunde rikaste man. Över hälften av befolkningen bodde på landet. Hälften av barnen kunde gå i skolan. Medellivs längd ca 50 år. Men ”skiten” börjar på 1800 talet.

Kung kokain kemisten Albert Niemann, tysk nationalitet lyckades få fram alkaloiden ifrån kokabladet och fick således fram pulvret. Detta var år 1859…….

På 1970 talet massproducerade Colombia kokain och försäljningen och smugglandet till andra länder gjorde så att priset sjönk också.

USA har lagt ner biljoner dollars på att jaga och stoppa detta och nyligen kunde man gripa en knark baron i Mexiko. Men Pablo kunde göra karriär i den kriminella kartell världen.

I ett område i Medellin med ca 15000 tusen invånare byggde han skolor och bostäder sjukvård och gratis boende i detta område är han mer än Robin Hood. Han mördade och mutade sina motståndare. Ett tag kontrollerade han så mycket som 80% av kokain handeln. Det myntades också ett utryck ”plata o plomo” översatt pengar eller bly.

pzooMen som alla rika människor så fick han långtråkigt och skaffade sig ett eget Zoo.

Escobar dödas 1993 av en specialenhet i Medellin – hans fru och barn flyttar till Argentina och får nya identiteter.

Vi höras!

 

 

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.