Åldringsbrott eller brott emot människor med nedsatt psykisk elller fysisk förmåga ”äcklar” mig.

God morgon.

Människor lever länge i Sverige. Medellivslängden är 82 år för hela befolkningen. För kvinnor är den 83,7 år och för män 80,1 år.​

Den stigande medellivslängden innebär att andelen äldre ökar. Medellivslängden ökar med ungefär ett år per decennium. Ingenting tyder för närvarande på att ökningen av medellivslängden i Sverige håller på att stanna av. Av Sveriges ca 9.7 miljoner invånare är idag 18 procent över pensionsåldern på 65 år. År 2030 kommer 30 % av Sveriges befolkning att vara äldre än 65 år. 30%!

Att bli äldre innebär många förändringar både kroppsligt, psykiskt och socialt. Man kan inte göra någonting åt sitt arv, men man kan själv, genom sitt sätt att leva, påverka hur man åldras. Nu i somras gick jag i ett köpcentrum och såg då två stycken äldre människor som skulle ta ut pengar ur bankomaten, bakom dessa två stod en man och spanade på dessa.

Han skulle naturligtvis komma åt deras koder till deras bankkort. Naturligtvis så trängde jag mig emellan och stirrade ut honom så att han gick därifrån. Han blev naturligtvis förbannad på mig och undrade vad fan jag gjorde. Detta var på engelska men med brytning, nu är inte alla som begår brott emot äldre av utländsk härkomst men många ligor som härjar runt i Sverige är det.

Enligt polis Håkan Carlsson väst Sverige så har brotten emot äldre minskat och det kan tyda på att många har åkt fast och blivit lagförda samt sitter i fängelse.

Precis som unga människor så behöver också äldre samt förvisso alla människor utbildning på hur vi kan skydda oss emot dessa tjuvar och banditer som begår dessa brott. Det finns enkla och bra knep man kan ta till.

Bedrägerier emot äldre, det finns statistik ifrån 2014 nu i skrivandes stund och kommer snart ny information om detta men då var det 1 463 anmälda bedrägerier emot äldre ca 120 i månaden, alltså inte brott i hemmet eller i serviceboendet m.m.

Det finns brott som begås dagligen alltså emot äldre och det kommer ju faktisk bara öka det är bara att läsa mitt första stycke igen så kommer ni att förstå – men det går att både genom utbildning och enklare teknisk skydd att få en tryggare vardag om man nu är orolig för att något ska hända.

Hör gärna av er!

Håkan

 

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.