Vinterkräksjuka – lite tips.

 Caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan trivs i kylan och snart når sjukdomen sin topp för säsongen. Men exakt hur många som drabbas är omöjligt att veta.

Störst risk att drabbas av vinterkräksjukan brukar vara när sjukdomen når sin topp. De senaste åren har det varit i slutet på februari och i början på mars, enligt Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Man vet inte riktigt varför men det kan ha att göra med det kalla klimatet som verkar gynna spridningen av viruset. Men sen är det kanske också så att befolkningen har lite lägre motståndskraft den här tiden på året och att vi spenderar mycket tid inomhus, säger hon till TT.

Tvål och vatten bäst
Folkhälsomyndigheten spårar viruset genom rapporter som lämnas av sjukvården och räknar även in hur många som söker information om vinterkräksjukan via 1177 Vårdguiden. Exakt hur många som drabbas varje år vet ingen men enligt myndighetens egen uträkningar var säsongen 2015–2016 en av de värsta hittills.

Handsprit biter inte på viruset men kan med fördel användas som ett komplement, förklarar Lena Sundqvist.

– Man ska se till att ha god handhygien och tvätta noggrant med tvål och vatten flera gånger om dagen när man till exempel varit på toaletten eller ska laga mat, säger hon.

Så sprids vinterkräksjukan
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus, som är mycket smittsamt. En sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar. Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.

Så sprids viruset:

Via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer.

Via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk.

Via dricksvatten, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Om du blir smittad:

Sjukdomen går oftast över av sig själv efter ett par dagar. Barn under ett år, äldre personer eller personer som blir svårt medtagna kan behöva söka vård. Om du känner att du behöver söka sjukvård bör du kontakta vårdcentralen eller akutmottagningen och meddela att du kommer för att undvika att smitta andra.

Artikel tagen ifrån Aftonbladet. Med tanke på säkerhet.

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.