Att bygga företag är att skapa en ny identitet på ett sätt – du kan inte bara ta ett ny gammalt namn och sedan ”braska” på. Blir och kan bli helt galet.

Att bygga nya företag eller olika grenar inom företag är det absolut roligaste jag vet och samtidigt enormt krävande. Alla som ska medverka och ro båten är kanske inte skapta för det eller ännu jobbigare de finns de som tror att de kan och de är ändå inte i hissen när den går.

Återigen dyker det upp framför mina ögon och öron den absoluta sanningen om att alla som startar upp företag inte är företagsbyggare – varför genomgår dessa människor det helvete som det måste kännas? Ligga och fundera på hur ”fan” man ska få ihop räkenskaperna.

Bara för att du heter Benny guldfot och är bra på att spela fotboll så är du ju inte skapt för att sälja fotbollar eller är duktig kock eller? Bara för att du är polis så är du kanske inte bäst i bevakningsbranschen eller? Den här listan kan göras hur lång som helst. Stötte på en gammal bekant på ett företag som är stort – helt plötsligt var våra roller liksom tvärtom jag var där med en kund och han var tjänsteman på företaget.

Kunde inte släppa tanken på hur många möten som jag varit med honom på då jag var ägare till ett bevakningsföretag och han hjälpte till att handla upp tjänster sådan är vår värld. Men åter till att skapa nytt – du måste ha människor som är hungriga – nyfikna – ödmjuka drivna av egen kraft en stor portion av social kompetens. Vart hittar man dessa då? I kinder ägget? Nä du min vän det handlar om att få människor att växa i sin egna mylla – om ni inte förstår så handlar det om att du som ledare måste inspirera den kraften som redan finns i bolaget. Dina ord genom dessa.

Om ni inte hänger med i resonemanget så ska jag försöka bena tratta ner detta. Du måste genom ditt sätt att vara få människor med dig. Det spelar ”fan” ingen roll ursäkta språket vilka affärsplaner – marknadsplaner – säljplaner m.m. om du inte själv läser och följer dessa som Moses och budorden. Alltså börja med att skita i människors dåliga sidor om du inte har råd att sätta dessa på avbytarbänken. Ta och jobba med deras goda sidor och utveckla dessa det går tio gånger snabbare och det är dessutom mycket roligare. Deras bekvämligheter kommer försvinna eller tyna bort. Någonstans så tror jag att man har det där i sig då det gäller att bygga eller hitta på nya saker eller grepp – visst hittar jag andras saker men att stjäla och köra på blir bara patetiskt alla vet om det är äkta eller inte speciellt i denna bransch. Mina vänner bygg på. Det behövs konkurrens av det bra slaget där ute och det kommer behövas ännu mera men konkurrera på schyssta villkor bara.

Det finns de entreprenörer som kämpar och kör på hur jobbigt det än är en stor styrke kram till er.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.