Givet att vakten kom först och sedan polisen och så är det nu också anno 2018. Innan lagar och paragrafer träder i kraft så agerar de boende så kommer det fortsätta och öka om inte samhället blir snabbare att agera.

Det finns mängder med händelser och miljöer där vakt och polis jobbar i symbios utan att den ena eller den andra har uttalat detta i skrift eller i tal i någon slags uppgörelse. Det liksom bara är så. Där bra vakter finns – finns också polisens närvaro.

För mig är det en självklarhet att polisen måste anställa flera civilanställda som ”direkt” jagar brottslingar. Framför allt inom kategorierna , bedrägerier, ekobrottslighet.

Men självklart också inom hastighetsöverträdelser, varför fem poliser? Ta en och fyra vakter. Polisens platser på skolan ska fyllas och det gör man enkelt om man börjar tidigare att specialutbilda.

Centralisering av polisen gör att man också att man också kan putta tillbaka ansvar på kommuner och till och med på stadsdelsnämnder. De kan direkt anställa ordningshållning med större ansvar och befogenheter direkt lydande polis och säkchef i området de verkar i.

Medeltida städer så var invånare rädda för brandens härjningar och diverse andra problem. Men man löste de uppkomna problemen. Polisens inträde i Sverige kom kan man tycka ganska sent någonstans på riktigt tog den fart på mitt 1700 talet, Gustav den tredje inspirerad av Paris.  Nu anno 2018 så sker mycket av brottslighet i cyber världen och det går fort. Polisen hinner inte med och det är ju absolut inte konstigt.

Men det man kan göra av våra makthavare är att bli snabbare att se på omvärlden hur de löser sina problem och agera därefter mycket fortare än vad man gör nu. Som det är nu så är det i princip riskfritt att åka fast för vissa bedrägerier på nätet. Här fyller nu den civila säkerhetsbranschen en oerhört viktig roll.

Polisen måste vi hjälpa och vi kan bara göra det på ett sätt nu. Visa lösningar som gör det enklare och snabbare för att utreda brott ta fast skurkarna och lagföra dessa. Tillföra resurser så att de kan börja anställa civila igen.

Kom hönan eller ägget först? Vakten och polisen är helt två olika yrken men så viktiga för varandra. Det finns ingen som helst konkurrens situation som vissa hävdar. Det är helt galet att tro så.

Ha det gott.

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.