Absolut – viktigt mina vänner. Läs nedan. Tagit ifrån SVT – Strömavbrott.

Absolut viktigt.

Vad vet du om strömavbrott? Så här påverkas du och Sverige – timme för timme
Från enkla nöjen som att swajpa på Tinder till basala behov som att gå på toaletten och köpa mat – vi har aldrig varit så beroende av el som vi är i dag. Så vad händer egentligen när vi drabbas av ett långvarigt strömavbrott? Här har du svaret – timme för timme.

1964Dela
Omedelbart
Det mesta i hemmet slutar att fungera, hissar stannar och bankomater går inte längre att använda trots att det nu krävs kontanter. Då bensinpumparna är elektriska går det inte längre att tanka. Samtidigt har trafikljusen slocknat vilket framför allt kan skapa kaos inne i städerna. Vissa matbutiker tvingas stänga då deras system för att hantera betalning kräver el.

Även moderna gasspisar slutar att fungera då de ofta är ihopkopplade med annan apparatur som behöver el. Samma sak gäller för infravärmare och gasbrasor med elektronisk tändning. Fastigheter med solceller eller vindkraft drabbas då den egenproducerade elen inte kommer att räcka.

Kollektivtrafiken i storstäderna börjar också haverera. Tunnelbana och spårvagn kräver el för att rulla och vagnar och tåg står nu stilla runtom stan – bland annat i mörka tunnlar. Även lokaltågen kan ha fått stopp. Som tur är kan du fortfarande ta bussen – tills drivmedlet tar slut.

30 minuter
Sveriges Radio och SVT har reservkraft och en skyldighet att fortsätta att sända ut uppdateringar. För att ta del av nyheterna krävs det dock antingen internet eller en radio med batteri.

1 timme
På vissa håll i landet har vattentrycket redan försvunnit. Här är det bara att hoppas på att ditt hus inte ligger på en höjd. För många kommer dock vattnet att räcka ett tag till. För de mindre lyckligt lottade kan det bli problem att spola på toaletten.

I storstäderna ökar mobiltrafiken då det är det enda sättet att kommunicera digitalt med familj, vänner och i sociala medier. Därför tar reservkraften snart slut. Enligt Post- och telestyrelsens nya regler, som börjar gälla 2020, har telekombolagen enbart skyldighet att se till att det finns reservkraft till mobilmasterna i en timme i tätort med fler än 8000 invånare.

2 timmar
Nu börjar det bli varmt i kylen. Gårdar med djurhållning tvingas slå på reservkraften för att djuren inte ska ta skada. Finns inte sådan blir det problem då bland annat vattenpumparna drivs av el.

4 timmar
Från och med 2020 ska mobiltelefoner fungera i minst fyra timmar i glesbygden. I dag finns det dock inte några sådana tydliga krav. På en del platser kommer reservkraften dock att räcka längre.

6 timmar
Nu börjar allt fler mobil- och laptopbatterier ta slut. Då 60 procent saknar fast telefoni i dag finns det ingen möjlighet att komma i kontakt med andra såvida man inte träffas IRL.

15 timmar
Vatten blir ett problem på fler ställen i landet. Är det vinter och -20 ute är temperaturen inomhus redan nere på 5 grader om du bor i en 50-talsvilla med tegelfasad som har 50 mm isolering.

I städerna har många fjärrvärme med reservkraft. Varmvattnet når dock bara till själva huset, sedan krävs det en cirkulationspump för att leda runt det varma vattnet. Då den slutar fungera vid elavbrott blir det också kallt snabbt även för de som har fjärrvärme.

24 timmar och framåt
Nu börjar även maten i frysen bli ljummen.

Vintertid, om det är tjugo grader kallt, är temperaturen nu nere på 5 grader inomhus i många typer av enbostadshus.

Kylan drabbar framför allt äldre. De har också svårast att klara av vätskebristen om sådan uppstår.

Sjukhusen går på energireserv men kan fortfarande erbjuda vård. Rakel fungerar fortfarande för räddningstjänst, SOS Alarm och polis men vid det här laget saknar de flesta människor möjlighet att kontakta dem.

Efter 48 timmar får många samhällsviktiga institutioner problem att driva verksamheten vidare.

Källor: Post- och telestyrelsen, MSB, Energigas Sverige, Stockholm Vatten och Avfall, Energimyndigheten, SOS Alarm, Telenor, Telia, Tele2, Tre och Trafikkontoret Stockholm Stad.

1964Dela
Dante Thomsen

Foto: Hasse Holmberg

Research: Helena Bengtsson, Lotta Sima och Aris Velizelos

Webbproduktion: SVT Datajournalistik

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.