Bevakningsbranschen.Skrivit det förr men nog så viktigt. Det är inte de fackliga organisationerna som ska bygga företagetskultur – de är också bara en del av det hela. Annars blir det jävligt skevt.

Har sett det förut och ser det nu också. När företagets ledning blir otydliga i beslutsvägar organisationen får en organisation i de egna leden eller flera. För mig är det solklart vilken roll de fackliga organisationerna har. Om entreprenörer eller risktagare startar bolag så vet 99 fall av 100 vad som gäller då det gäller arbetsmiljö frågor. De fackliga organisationerna samt olika skyddsombud ska vara en del av företaget och inte en organisationen som motarbetar utvecklingen – ibland så hänger alla inte med och en viss form av rädsla sprids i företaget då förändringarnas vindar blåser. Jag var med i Bevakningens sektionsstyrelse redan som 19 åring. Vill inte påstå att jag är någon siare direkt men redan då upplevde jag det som jag upplever nu också. Lite väl mycket konservatism sitter i väggarna känns det som. Nu vill många skriva och berätta hur det var och hur det är nu – visst. Det har blivit extremt mycket bättre. Bya skolan m.m.

Branschen växer och så måste också de fackliga organisationerna göra. Inte bara sätta sig på rumpan och skrika. Sedan någonstans måste man också leva som man lär. Man kan inte gå ut och sprida något budskap om man inte har städat av sitt egna bord först. Det funkar inte hos mig. Man ska också komma ihåg att det råder konkurrens i bevakningsbranschen och att de fackliga organisationerna har viktig roll här. Jag ska inte säga eller skriva för mycket här men det är klart som fan att de är budbärare. Eller rättare sagt jag vet att det är så. Av respekt för individer och andra ledare inom denna bransch så skriver jag inte ut all information här på bloggen naturligtvis. Jag får en jäkla massa information om både den ena och den andra. Det gäller att man på ett moget sätt överväger och kontrollerar vad som är sant och inte – borde vore också vara en tes som Länsstyrelsen borde följa.

Det som är det absolut viktigaste är vakten – vakten där ute som tar första ”smällen” vi andra är bara stabstrupper runt omkring. Vi kan skriva hur mycket skrifter som helst och arbetsmiljöpolicys eller kvalité policys m.m. Men kom igen nu mina vänner – lever ni själva efter detta? Jag kommer ihåg det paradoxala – då vår i egen hög person som höll i vårt arbetsmiljöarbete blev uppringd av Arbetsmiljöverket – vi var med och utbildade inspektörer. Redan då förstod jag att det är allas ansvar självklart. Om inte företagen kan få avans på det som de säljer så kommer ingen krona gå till utvecklingen.

Jag anser att de fackliga organisationerna måste ha lyset inställt på de företag som har det jävligt just nu. Samt att också ha lyset inställt på de som inte är kollektivanslutna. Det finns sådana bolag. Träffade i helgen företagsledare som hade diskussionen om öppenhet i bolaget till just facket – jag blev lite förvånad men samtidigt upprörd. Det handlade om information som vandrade runt. Nu menar jag företags hemligheter. Men hur öppen ska man då vara emot de fackliga organisationerna? Naturligtvis så vandrar information eller skvaller emellan bolagen. Viktig sådan också. Men när skvaller blir till riktad till en negativ bemärkelse istället för positiv utveckling och det handlar direkt om att misskreditera ett bolag som kan bli skadligt rent ekonomiskt för företaget. Då måste ju också de budbärare oavsett roll få vetskap om att de kan bli anmälda – förtal bland annat samt ta de ekonomiska konsekvenser som företaget kan få lida eller den ekonomiska skada som uppstår.

Den roll som de fackliga företrädarna har är oerhört viktig! Framför allt så är de förtroende valda – det är ju bara höra på namnet så får jag i alla fall respekt.

Så lev då upp till den rollen som ni har. Fundera på er egna värdegrundsord – gå igenom era egna arbetsordningar – policys m.m. Väl mött. Har man bara FN:s stadgar om mänskliga rättigheter i sitt intellekt så funkar det mesta.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.