Här ser vi vad brandvaktsaxarna också kunde användas till: som redskap för att fånga in berusade personer och annat löst folk.

Vakten somnade på passet och dömdes till döden. Nedan kommer text ifrån Stockholms stadsbibliotek.

Söndagen näst efter Martinsdagen, eller Mårtensafton, bröt elden lös i Nils åkares hus längst ner på södra sidan i Sankt Laurens gränd. Pawel ringare var brandvakt i kyrktornet, men hade olovligen lagt sig för att vila. Elden var väldigt farlig för staden vid den här tiden, då den fort spred sig bland de trånga gränderna och träkåkarna. Därför ställdes Pawel ringare inför rätten.

Onsdagen den 11 december 1504 hålls åtalet i rådstugan, hos stadens borgmästare och råd. Pawel ringare döms till stegling (hjul). Folket ber om lättnad i straffet, och Pawel ”unnas” istället svärdet på grund av sin ålder och för att han länge arbetat troget i stadens tjänst. Han avrättas måndagen därpå.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.