När politiker pratar i termer av 100 ordningsvakter eller 2000 ordningsvakter, så för att producera detta så måste Bevakningsbolaget lägga upp dessa siffror med ca 30 procent. Att sedan den fria företagsverksamheten slås undan och kreativiteten dör på sikt tänker man nog inte på när man ska samla stil poäng.

Låt mig ge er som INTE är insatta i hur det är att producera ordningsvakter en liten lektion. Nedan följer lite exempel och ni som läser detta och ser att jag missat något kan ju fylla i.

En ordningsvakt. Så här ser det ut när ordningsvakten är klar och har gått igenom ”rullarna.

Rekrytering. Processen är i sig inte så stor skillnad på ett vanligt arbete men att kunna se lämpligheten hos personen ifråga tar lång tid. Nu har jag förmånen att känna många bra rekryterare kanske också den som har rekryterat mest ordningsvakter av alla de sista åren. Rekryterar man fel så blir det oerhört kostsamt för bolaget – kan vara förödande också. Detta är en av nycklarna för att lyckas helt enkelt.

Så för att producera 100 ordningsvakter på ett år – så krävs det 130 stycken mina vänner. Inga intäkter ännu……

Utbildning. Oftast men inte nödvändigt så är ordningsvakten väktare i grunden och då är väktarutbildningen en månad ca plus ordningsvakt samt praktik. Räkna med två månader. Inga intäkter ännu…… 30000 kronor.

Utrustning, till skillnad emot polisen så har ordningsvakten en gratis utrustning. Skyddsväst allt ifrån ca 2000 kronor till 7000 kronor, man skiljer också på slag och knivväst samt en som håller för skott, kulor.

Ca 15 000 kronor. Inga intäkter ännu.

Samtal & lämplighet hos polisen. Här kan allt gå åt ”fanders” om rekryteringen varit fel så brukar det INTE bli bra hos polisen, vilket är bra fövisso, vi kan inte ha massa olämpliga ordningsvakter på gator och torg.

Nedlagd tid och utbildning m.m. Ca 60000 kronor borta med vinden…..

Klar och ut på ”läropass”. Ordningsvakten lyckas med detta och börjar gå sina läropass hos sin lärare – gruppchef på ett objekt hos kund. Ordningsvakten kan INTE något nu utan måste läras upp och kundanpassas dessutom.

Kostnad ca 0 upp till många tusenlappar, men räkna på en C- lön 27 000 kronor slå ut det på timma men räkna kring en kostnad på ca 10000 kronor.

Sjuk. Räkna runt 2 procent då lågt räknat. Ska också ersättas naturligtvis.

Semester. Lag på semester naturligtvis, ska också ersättas på sin semester.

Slutar och går vidare i studier eller annat yrke. Väktare och ordningsvakt är och har alltid varit ett arbete där man stannar i ett visst antal år, senast jag kontrollerade denna siffra så var den ca 3 år, nu behöver denna siffra inte stämma. Då kan ni räkna ut själva på dessa ordningsvakter som är då 100 stycken alternativt 2000 stycken.

NI som inte har en miniräknare håll ER till antalet 100 stycken.

Sedan denna extrema in och utslussning på personer. Att bibehålla en kvalité på detta? Sedan har företagen en konkurrens som INTE är sund någonstans. Just denna med betalningsvillighet och samspel mellan bevakningsbolag ska jag ta upp i ett annat forum.

Timpris? För att se detta ur ett ”nyktert” öga ifrån sidan så finns det helt galna priser som är förödande för denna bransch, nu håller jag mig bara till ordningsvakter.

På 100 kronor så får bolaget i bästa fall behålla 15 kronor, nu mina mina vänner kommer det bästa.

En jäkla massa möten tillkommer samt bilar och drivmedel, sedan en overhead och lokaler på detta. Sedan nya myndighetskrav på denna timma. Sedan byte av personal för att kunden inte nöjd med prestationen. Sedan byte av personal för att kunden kund inte är nöjd samt polisen.

DE flesta bevakningsbolag i Sverige idag visar negativa siffror, de är absolut INTE de mindre företagens fel, det är en bransch som går emot helt fel riktning.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.