Kan vi ställa vilka frågor som helst i en arbetsintervju?Jag är absolut inte blyg när jag sitter och gör en arbetsintervju – jag vill ju veta vem vedebörande är. Spelar ingen roll att personen ifråga känner någon, kan vara bra men också förödande. Vi säljer ”trust” tillit – förtroende.

Personen måste kunna passa in hos oss . VI har absolut 100% sekretess emot våra kunder. De förväntar sig bara det. Vi kan inte ha en ledning som ”gaggar” på vi kan inte ha väkatre och ordningsvakter som ”gaggar”.

Ordningsvakter som lyder under polisen och griper , omhändertar människor. Jag får inte ta del av dessa rapporter. För mig en själjvklarhet.

En ledning som inte har denna bakgrund förstår inte – tar åratal att fastna om inte ens kommer att förstå. Jag vill understryka att det inte handlar om just vårt företag nu. Om jag ens får en enda intryck av ej lojalitet så gör jag processen kort. Lojalitet och sätta företaget i första rummet går först i ett litet och tillväxt företag. När det gäller Partners så kräver jag detta. En partner är lika med ett giftermål i min värld. De är dock svåra att hitta – i alla fall de punkter som jag kräver. Har haft ett fåtal.

  1. Ta bort nervositet hos den du ska intervjua. Börja med att ställa frågor öppna och av enkel karaktär. Om det tar en timma låt det göra det. En bra rekrytering på väktar sidan är guld värt. Samma sak med psykfallen – bra att upptäcka.
  2. Sedan ”kör” jag – i vissa lägen så tycker säkert många att jag ställer för närgågna frågor. Finns inga sådana .
  3. Aldrig ställa ledande frågor om du inte har ett avslut som vedebörande känner obehag för – personen ifråga får aldrig gå frågande ifrån företaget med oro. Då är detta dårskap.
  4. Vi hörs eller vi hör av oss? Vad är det för dravel – sätt datum.
  5. Alltid innan – skicka 2-3 referenser behöver vara någon som känner personen. Behöver inte vara gamla företag eller arbetsgivare.
  6. Läs på dig och kör på referenser innan. Känn personen bättre än dess referenser brukar jag säga.
  7. Var i mötet med personen – sätt en starttid och paustid samt avslut. Slutet jätte viktigt. Personen ska känna sig viktig och uppskattad.
  8. Personen/ människan – har tagit sig tid.

Sist men nog så viktigt – vill vedebörande arbeta med detta eller fylla kvoten på arbetsförmedlingen?

Jag har av tidsskäl inte kunnat skriva allt naturligtvis. Men anställer vi någon då har vi ett ansvar. Den anställde har det givitevis också men vi bygger företaget och så gör vi de människor i bolaget också.

Jag har anställt människor som aldrig skulle fått jobb någon annanstans – många är idag säkerhetschefer – HR chefer- Driftansvariga- jobbar på olika myndigheter i chefspositioner.

Jag skriver INTE detta för att skryta men så är det – alla kan visst på sitt sätt. Vi är också ett fostrande företag. Vi har inte den lyxen att inte ligga på. Vi är ett mindre företag men extremt skickliga på få saker.

VI kommer aldrig kunna mäta oss med de större företagen i vår bransch. Hos oss ska du däremot veta att vi känner våra medarbetare. Du som kund ska kunna lämna ut koder samt nycklar och veta att vi känner de som ska rondera och bevaka hos er samt skydda er personal och egendom.

Jag har intervjuat tusentals människor och alla är unika och jag älskar verkligen människor. Detta är people buisness, inget annat.

Undertecknad kommer alltid ställa såkallade ”pinsamma” frågor – i intervjuen ingen ide att ljuga. Jag har haft och gjort många fel i strten av min karriär men jag har haft förmånen att haft chefer som haft tålamod med mig.

När VI gör något mina vänner så ska vi vara bäst i klassen annars låter vi kund samt medarbetare gå iväg.

Ha det gott.

Håkan

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.