Snatterierna ökar men allt färre polisanmäls – kan tyckas märkligt men ändå logiskt.

Hej mina vänner.

Enligt en undersökning som branschorganisationen Svensk Handel låtit göra begås varje år 2 miljoner snatterier, men bara 50.000 anmäls till polis. Det motsvarar bara 2 procent av brotten.

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel, säger att handlarna gett upp hoppet om att något händer efter de gjort polisanmälan.

– Det finns en stor frustration bland handlarna eftersom de släpps omedelbart och bara får böter för brottet. Sen betalar knappt någon böterna och vi anser att samhället har kapitulerat inför butiksstölderna, säger Per Geijer till SVT Nyheter.

Snatterier för 4,6 miljarder

Svensk Handel har gått igenom polisanmälningar på anmälda butiksstölder från tio områden i Sverige. Enligt Svensk Handels beräkningar sker det snatterier för 4,6 miljarder kronor varje år.

– Det som vi ser när vi gått igenom polisanmälningarna är hur få som faktisk leder till en fällande dom och i slutändan till att någon betalar sina böter, säger Per Geijer.

Enligt undersökningen så betalar bara 2 av 10 dömda sina böter.

– Det är ingen mening att ge böter till de människor som begår butiksstölder. Det är oftast personer helt utan betalningsförmåga och det vare sig beivrar brott eller gör så att brottslingen kan sona sitt brott, säger Per Geijer till SVT Nyheter.

Allt fler utredningar läggs ner

Enligt Svensk Handels utredning lade polisen ner 39 procent av ärendena 2013 och 2014 var siffran 54 procent.

– Vi anser att det är dags för politiker att se över andra lämpliga påföljder än bötesstraff. Ett exempel kunde vara att den som begått butiksstölder eller andra mängdbrott kunde få arbeta av sin skuld till samhället, säger Per Geijer till SVT Nyheter.

Svensk Handel anser att om inget konkret görs, så vill man få möjlighet att portförbjuda notoriska snattare. En statlig offentlig utredning har nyligen sett över möjligheterna över att införa ett eventuellt tillträdesförbud för de som upprepade gånger stal i en butik, men utredaren kom fram till att lagen inte skulle ändras.

Av Andreas Björklund – SVT

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.